5. Uluslararası Çanakkale Bienali Sanatçı Listesi Açıklandı

5. Uluslararası Çanakkale Bienali Sanatçı Listesi Açıklandı
13 Mayıs 2016

5. Uluslararası Çanakkale Bienali Sanatçı Listesi Açıklandı

5. ULUSLARARASI ÇANAKKALE BİENALİ
“Anavatan – Homeland, Heimat, الوطن, الأم, Patria…” başlığıyla
24 Eylül – 6 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenleniyor.

Bu sene 24 Eylül ve 6 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirecek 5. Uluslararası Çanakkale Bienali’ne dahil olacak sanatçılar, 13 Mayıs Cuma günü, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında, küratöryel ekip ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın katılımıyla duyuruldu.

Adrian Paci (Arnavutluk-İtalya), Ahmet Elhan (Türkiye), Aissa Deebi (Filistin-İsviçre), Akam Shex Hadi (Irak), Alfredo Jaar (Şili-ABD), Ali Miharbi (Türkiye), Angela Melitopoulos (Yunanistan-Almanya), Anur Hadžıomerspahıć (Bosna-Hersek), Bikem Ekberzade (Türkiye), Birgit Johnsen – Hanne Nielsen (Danimarka), Boris Mikhailov (Ukrayna-Almanya), Bouchra Khalili (Tunus-Fransa), Canan Beykal (Türkiye), Cem Demir (Türkiye), Cengiz Aktar (Türkiye), Çınar Eslek (Türkiye), David Larsson (İsveç), Dieter Mammel (Almanya), Eleni Mylonas (Yunanistan), Esin Turan (Türkiye-Avusturya), Ezgi Kılınçaslan (Türkiye-Almanya), Ghazel (Fransa-İran), Haider Jabbar (Irak), Halil Altındere (Türkiye), Josephine Turalba (Filipinler), JR (Fransa-ABD), Kalliopi Lemos (Yunanistan-İngiltere), Maher Abdel Aziz (Suriye-İsveç), Mehmet Erim (Türkiye), Nevin Aladağ (Türkiye-Almanya), Norayr Kasper (Kanada-Türkiye), Peter Aerschmann (İsviçre), Pravdoliub Ivanov (Bulgaristan), Reysi Kamhi (Türkiye), Roza El Hassan (Suriye-Macaristan), Sabine Küper-Büsch &Thomas Büsch (Almanya-Türkiye), Salam Atta Sabri (Irak), Sermin Sherif (Türkiye-İngiltere), Tuğba Elmacı (Türkiye), Vahit Tuna (Türkiye)

Yerelde örgütlenen sivil bir inisiyatif olan CABININ tarafından hayata geçirilen Uluslararası Çanakkale Bienali, dünya gerçekliğinin ve gündeminin, Çanakkale kentinin özgün bağlamıyla kesişim alanlarına yoğunlaşan bir perspektifle yapılandırılıyor. 24 Eylül – 6 Kasım 2016’da gerçekleştirilecek 5. Çanakkale Bienali, “göç” olgusunu “Anavatan” kavramı üzerinden çağdaş sanat bağlamında ele almayı; bu gündem etrafında yerel ve küresel ortamlarda sürmekte olan düşünsel ve yaratıcı süreçlere katkı sunmayı amaçlıyor.

Şimdiye kadar olduğu gibi, değerli ve önemli ulusal ve uluslararası sanatçılar, sanat ve kültür kurumları, sanat eleştirmenleri ve küratörlerin katılım ve işbirlikleriyle hayata geçirilecek olan 5. Çanakkale Bienali, Akdeniz havzasındaki saygın bir çağdaş sanat etkinliği olma konumunu, yükselen bir ivmeyle sürdürmekte kararlı.

5. Uluslararası Çanakkale Bienali, ilhamını Çekoslovakya asıllı felsefeci, yazar ve gazeteci Vilem Flusser’in (1920-1991) göçmenlik ve mültecilik üzerine düşüncelerinden alıyor.

5. Uluslararası Çanakkale Bienali, “Anavatan ebedi bir değer değil, daha çok özgül bir teknolojinin işlevidir; yine de onu yitiren acı çeker. Çünkü o anavatana, çoğu gizli olan ve bilinç düzeyine çıkamayan bir çok bağ ile bağlıyızdır. Bu bağlar koptuğunda ya da koparıldığında, birey bunu büyük bir acıyla, adeta en derindeki varlığının cerrahi bir müdahaleye uğraması gibi deneyimler” diyen ve kendisi de bir 2.Dünya Savaşı mültecisi olan Çekoslovakya asıllı felsefeci, yazar ve gazeteci Vilem Flusser’in (1920-1991) göçmenlik ve mültecilik üzerine düşüncelerinden ilham alıyor.

Modernist paradigmanın “anavatan” tahayyülünün günümüzdeki etkilerinin, Post-modern yersiz-yurtsuzlaşma olgusu, güncel siyasal-ekonomik sorunların yarattığı küresel göçler, mültecilik ve sürgünler ile bizzat zorlanan ulus-devlet sınırları gibi çeşitli yönleriyle ele alınacağı bienalin 5. edisyonunda, Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa’dan çağdaş sanatın yanı sıra foto muhabirlik, belgesel, sinema, tasarım, basın gibi farklı disiplinlere yayılan 40 sanatçının milliyet, kimlik ve ötekileşme gibi temaları irdeleyen; günümüzde yaşanan göç krizinin farklı yönlerini odağına alan yapıtlarına yer veriliyor. Başta ana bienal sergi mekanı olarak Eski Sahil Sıhhiye (Piri Reis Müzesi) olmak üzere, MAHAL Sanat ve Palamut Depoları Bölgesi, Eski Ermeni Kilisesi, Mekor Hayim Sinagogu, Korfmann Kütüphanesi, Çanakkale Arkeoloji Müzesi, Çanakkale Seramik Müzesi (Eski Er Hamamı), Ece Ayhan Evi, ÇTSO Çanakkale Evi, Çanakkale DGSG gibi kentin önde gelen mekanlarının kullanılması öngörülüyor.

Küratoryel ekipte, Beral Madra, Seyhan Boztepe ve Deniz Erbaş’ın yer aldığı, Çanakkale Belediyesi’nin Ana destekçi olduğu Uluslararası Çanakkale Bienali, CABININ (Çanakkale Bienali İnisiyatifi) Sivil Toplum Girişimi’nin etkinliğidir. İsveç, İsviçre, ABD, Almanya, Macaristan gibi yabancı ülke temsilciliklerinin yanı sıra bir çok yerel, ulusal ve uluslararası sivil toplum, kamu ve özel sektör kuruluşu ile Ellis Adası Müzesi, Ruya Foundation, Anadolu Kültür, Galeri Polaris, Galeri Suzanne Tarasieve, Pilot Galeri, Kuad Galeri gibi sanat kurumların katkı ve işbirlikleriyle hayata geçirilmektedir.

Bienal Ekibi:
Genel Sanat Yönetmeni Beral Madra
Genel Direktör Seyhan Boztepe
CABININ Yönetici Küratörü Deniz Erbaş
Sergileme Direktörü: Kubilay Özmen
Organizasyon Ekibi: İsmail Erten, Özen Algönül Erkek, Cem Katı, Didem Gürdoğan, Aynur Ganiler,
Mert Karaçıkay, Çağla İlk, Ilgın Aydınoğlu, Erdal Sezer, Irene Panzani, Ender Açıkalın, Yıldırım Şahiner, Onur Tekin…
Tasarım: Serdar Negir
Kurumsal Basın Danışmanı: Aynur Ganiler
Uluslararası PR partneri: FLINT