Ani Setyan

1965'te İstanbul'da doğdu. İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyor.

Bu zamanda eksiksiz bir tarih kitabı yazmak ne kadar mümkün? Dijital ortamda araştırma yapanlar doğru bilgilere ulaşabiliyor mu? Araştırmacılara açılan kapılarda bulunan bilgilerin ne kadarı doğru? Sözlü tarih çalışmaları belge yerine geçebilir mi? Bu sergi için hazırlanmaya başladığımda ben de her araştırmacının yüzleştiği cevabı bilinen bu sorularla tanıştım.

Sergi mekanları içinde bir kilisenin ve ayrıca eski bir Ermeni Sübyan okulu olduğu varsayılan binanın (şimdiki Korfmann kitaplığı) da yer aldığını öğrendiğimde, yıllardır farklı kaynaklardan duyduğum Çanakkale’de savaşan ve şehit düşen gayrimüslimleri araştırmak istedim. Kimdi bu insanlar? Araştırmaya başladığımda gördüm ki İnternet ortamında beni birbirinden farklı birçok liste bekliyor. Bugüne kadar sözlü tarih çalışmalarında adı geçen ve aklımın bir kenarına yazdığım isimlerin listelerde olmadığını gördüm. Bazı listelerde yüzden fazla isme rastladım. Bu listelerde eksik bulduğum kayıpları “bir tarihçi titizliğinden uzak durarak” eklemek istedim.

Kitaplarda adı geçen birkaç isim ve İnternet kanalıyla ulaşabildiklerimi harmanlayarak kendi listemi oluşturdum.

Bu tarihi bir araştırma değil, sadece bu ülkede yaşamış, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmuş, adına gayrimüslim denmiş insanların varlığını, herhangi bir birimde ismi her nasıl geçmişse yazılması arzusunu taşımaktan ibarettir...

(Ani Setyan, 2012)

ÖNCEKİ SAYFAYA DÖN