DAİRE Projesi 4 günlük yoğun bir programla İzmir’de Tanıtıldı

DAİRE Projesi 4 günlük yoğun bir programla İzmir’de Tanıtıldı
25 Eylül 2019    |    Etkinlikler    |    Panel

DAİRE Projesi 4 günlük yoğun bir programla İzmir’de Tanıtıldı

İzmir merkezli K2 Çağdaş Sanat Derneği’nin koordinatörlüğünü yürüttüğü, “Konuk Sanatçı” Programı Aracılığıyla STK’lar ve Kamu Kurumları Arasında Ağ Oluşturmak” başlıklı, kısa adı “daire” olan proje, 19-22 Eylül tarihlerinde İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. “daire Konuk Sanatçı Programı Tanıtım Günleri ve Güncel Sanat Buluşması” başlıklı etkinlikte, ülkemizde ve dünyada güncel sanat bağlamında konuk sanatçı programları da irdelendi ve tecrübe paylaşımında bulunuldu. Türkiye’nin 9 ilinde konuk sanatçı programları düzenlenmesini kapsayan proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor.

Yaklaşık 200 kişinin katılım sağladığı etkinliğin açılışında, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı İzmir Temsilcisi Ceyhan Çiçek ile K2 Çağdaş Sanat Derneği Başkanı Ayşegül Kurtel’in konuşmalarının ardından, tanınmış küratör, sanat eleştirmeni ve eğitimci Vasıf Kortun, canlı bağlantıyla bir konuşma yaptı.

Dünyanın önde gelen sanat etkinliklerinden Venedik Bienali’nin Türkiye Pavyonu’nda bu yıl eserleri sergilenen sanatçı İnci Eviner, etkinlik kapsamında yaptığı sunumda, kendi katıldığı konuk sanatçı programlarına ilişkin deneyimlerini aktardı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yurtdışı Projeler Yöneticisi Tuna Ortaylı Kazıcı, İKSV’nin Cité des Arts’da yirmi yıllığına kiraladığı Türkiye Atölyesi ile her yıl Türkiye’den sanatçılara Paris’te yaşama ve çalışma imkânı sunduğunu anlattı. Ayrıca, İKSV’nin dört proje ortağından biri olduğu, genç yetenekleri teşvik etmenin yanı sıra Türkiye ile Avrupa’nın sanat ortamları arasında kalıcı bağların oluşumuna katkı sunmayı amaçlayan “Be Mobile Create Together!” başlıklı misafir sanatçı programları projesi hakkında bilgi verdi.

Bağımsız Küratör Necmi Sönmez, dünyada 1.500’den fazla konuk sanatçı programı olduğunu ifade ettiği konuşmasında, farklı coğrafyalarda bu konuya ilişkin tecrübeler edindiğinden bahsetti. Konuk sanatçı programlarının bazı bölgelerde turizmi canlandırmak için de kullanıldığını söyleyen Sönmez, bu programların sanatçı ile toplum arasındaki ilişkiye yeni, farklı ve beklenmedik perspektifler getirdiğini vurguladı.

İnci Eviner’in yanı sıra, bir eseri dünyanın en önemli müzelerinden New York Modern Sanat Müzesi’nin (MoMA) koleksiyonunda yer alan, bu yılki Venedik Bienali ana seçkisine davet edilen sanatçı Halil Altındere; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölüm Başkanı, sanatçı, küratör, danışman Prof. T. Melih GÖRGÜN, CABININ-Çanakkale Bienali Kurucu Direktörü Seyhan Boztepe; koreograf, dans sanatçısı ve eğitmen Gizem Aksu ile sanatçı Cansu Çakar’ın panelist olduğu oturumda, konuk sanatçı programı modelleri ve konuya dair sorunlar ile çözüm önerileri tartışıldı. Oturumun moderatörlüğünü, akademisyen ve sanatçı Güven İncirlioğlu yürüttü.

Yatoo – Global Nomadic Art Project (GNAP) Türkiye Koordinatörü Varol Topaç sunumunda, doğa sanatına odaklanan Güney Kore çıkışlı Yatoo – Geumgang Nature Art Bienali ve Uluslararası Konuk Sanatçı Programı hakkında bilgiler verdi. SCCA – Ljubljana Çağdaş Sanat Merkezi’ni temsil eden direktör Miha Kelemina da Slovenya’daki konuk sanatçı programlarını ve SCCA’yı anlattığı bir sunum gerçekleştirdi.

“daire” projesinin uygulandığı, İzmir’in dışındaki 8 il olan Çanakkale, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, Mardin, Mersin, Nevşehir ve Sinop’tan temsilcilerin katılımıyla, akademisyen Mehmet Kahyaoğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen iki farklı oturumda, bu illerdeki güncel sanat ortamı tanıtıldı. Çanakkale Bienali ve Mahal Sanat, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Kültür, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hal Kültür Sanat (Sinop), Uluslararası Sinop Bienali (Sinopale), Mordem Sanat Merkezi (Diyarbakır), 13 Metrekare Sanat Kolektifi (Mardin), Ro-graf Fotoğraf Derneği (Mardin), Kültürhane (Mersin) ve İnsan ve Doğa Derneği (Nevşehir) temsilcilerinin söz aldığı oturumlar, ilgiyle karşılandı.

Etkinlikte, İzmir güncel sanatında inisiyatiflerin etkisi, akademisyen ve sanatçı Özgül Kılınçarslan ile sanatçı ve küratör Borga Kantürk’ün moderatörlüğünü üstlendiği iki ayrı oturumda masaya yatırıldı. Bu oturumlara; 49A, Açık Stüdyo, Büyük Siyah Kapı, Darağaç, İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG), karantina, Karton Kitap, Kültür için Alan, LOKALL, Monitor İzmir, No:238, NomadMind/ Oturma Odası, Shelter Artists Run Space ve Yüksek Oda temsilcileri katılım sağladı.

Ayşegül Kurtel, “daire projesi aracılığıyla, Türkiye’nin 9 ilinden kültür ve güncel sanat aktörlerini, kamu kurumu ve sivil toplum temsilcilerini İzmir’de buluşturmuş olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Son derece verimli geçen dört günlük etkinliğimizin yeni karşılaşmalar için platform sağladığını görmek ise ayrıca sevindirici. İnanıyorum ki bu projemiz vesilesiyle kurulan bağlar, farklı ölçeklerde birçok yeni işbirliğine ve projeye zemin hazırlayacak.” diye konuştu.
Proje, Türkiye’den Göçebe Akıl (NomadMind) Tasarım ve Sanat Uygulamaları Derneği (İzmir), Troya Kültür Derneği (Çanakkale) ile Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ve Slovenya’dan SCCA – Ljubljana Çağdaş Sanat Merkezi’nin ortaklığında hayata geçiriliyor.