Merve Şendil

1982'de Ankara'da doğdu. Çanakkale'de yaşıyor ve çalışıyor.

Underscene Project, Merve Şendil’in öğrencilik yıllarından itibaren ana akımın dışında kalan müzik türlerine yönelik yoğun ilgisinin bir devamı olarak 1998 yılında başlattığı, profesyonel anlamda dolaşıma girmemiş müzik gruplarının her türlü ses kayıtlarının ve bunlarla bağlantılı materyallerin derlenip arşivlendiği, büyük ve kapsamlı bir havuzdur. Underscene geliştirilebilir bir açık arşivdir.

Merve Şendil 8. Çanakkale Bienali kapsamında Underscene projesi çerçevesinde Çanakkaleli yerel müzik gruplarının izini sürmek için çıktığı yolda Young Mirror ile karşılaştı. Çocukluklarından beri çok yakın dost olan iki kız, birlikte müzik yapmak için “Young Mirror” grubunu kurarlar. Diş doktoru olan aileleri çocuklarının müzik yapma tutkularını pek desteklemez, aileleriyle yaşadıkları diyalogsuzluk şarkı sözlerinde de yerini bulur, hatta zaman zaman sahneye dişçi önlüğüyle çıkmalarına bile sebep olur.

Grup üyeleri 1994 yılında Gelibolu'da oldukça büyük bir ormanlık alanı kül eden yangında trajik bir şekilde ve çok genç yaşta hayatlarını kaybeder. Young Mirror 1994 yılına kadar Çanakkale’de toplam 10 konser verir, her konserden sonra izleyici kitlesi biraz daha artar. Bir yandan insanlara kendi müziklerini yapma yönünde ilham verirken diğer yandan da birçok müzisyeni asla onlar gibi iyi ve tutkulu çalamayacakları hissine gark edip müziğe küstürür.

Bu trajik kaybın ardından, hikayelerini tekrar inşaa etmek isteyen Şendil konser afişleri, ailelerinden aldığı çocukluk fotoğrafları, sahneye çıkarken taktıkları önlük, konserlerde sahnede onlara eşlik eden materyaller, kullandıkları baget ve pena, şarkı sözleri, sloganları gibi materyalleri bir araya getirir, Young Mirror’a kendi zamanlarında tanıklık etmiş insanlarla video röportajlar gerçekleştirir. Young Mirror’ın tarihine dair imgelerle gerçeklik arasında görece bulanık hale gelebilecek ama ortadan kalkması mümkün olmayacak denli sağlam bir bağ kurgular. Gerçekle kurgu arasındaki ince çizgide yürüyen bir yerleştirmede müzik olmadan bir müzik grubu nasıl anlatılır?

“Young Mirror” temel olarak gerçekliğin nasıl ele alındığına göre değerlendirilmelidir. Gerçekliği birebir yansıtıyor da olabilir; gerçekliği yadsıyarak çarpıtmış ya da gerçeklikten bilinçli olarak uzaklaşmış ya da onu aşmaya çalışmış da olabilir. Burada önemli olan nokta, birbirine taban tabana zıt gibi görünen her durumda da gerçeklikten kaçışın mümkün olmamasıdır. Tek başına sanat üretimiyle gerçekliği değiştirmek mümkün olmasa da onun belirli bir parçasını açığa çıkarmak pek ala olasıdır.

ÖNCEKİ SAYFAYA DÖN