Nezaket Ekici, Şimdiden Geçmişe, Yolculuk/Yürüyüş 120km

Nezaket Ekici, Şimdiden Geçmişe, Yolculuk/Yürüyüş 120km
23 Ekim 2019    |    Etkinlikler    |    Atölye

Nezaket Ekici, Şimdiden Geçmişe, Yolculuk/Yürüyüş 120km

Nezaket Ekici, Şimdiden Geçmişe,
Assos/Aristo’dan Troya/Homeros İlyada’ya
Yolculuk/Yürüyüş 120km
15 – 21 Ekim 2019, Çanakkale

Daire Konuk Sanatçı Programı Kapsamında
Troya Kültür Derneği İşbirliğiyle

Konuk sanatçılar: Eda Sütunç, Gülçin Karaca, İlke Şahin
Çanakkale’den katılımcı sanatçı: Deniz Toka
Çekim Ekibi: Saygın Mavinil, Burak Topçakıl
Rehber: Egemen Çakır
Teşekkürler: Prof. Rüstem Aslan, Dr. Andreas Dammertz ve yolda karşılaştığımız bahçeci, çiftçi ve çobanlar

120 km uzunluğundaki bu yolculuk için Troya ile Assos’u birbirine bağlayan Troya Kültür Rotası temel alındı. 15 Ekim Salı günü başlayan yolculuk 7 gün sürdü. Her gün ortalama 17 km yürüyen performans grubu, yolculuk boyunca fotoğraf ve video ile belgelendi.

Assos, Küçük Asya’nın tek Dorik tapınağı olan ve Atena’ya ithaf edilen, Aritoteles’in ilk felsefe okulu olduğu kabul edilen Antik kalıntılara sahip.
Troya ise Homeros’un İlyada Destanı‘nda anlatılan savaşın yaşandığı ve 19. yüzyılda H. Schliemann tarafından bulunan antik kent.
Bu iki noktayı birbirine bağlayan yürüyüş rotası hem Doğu’nun hem de Batı’nın felsefi, kültürel ve edebi tarihinin hafızasını ve izlerini taşıyor.

Nezaket Ekici bu coğrafyanın doğal, kültürel ve tarihsel çeşitliliğini, mekanı ve öykülerini, odağında performans sanatının olduğu bir yolculukla ele almak istedi. Çanakkale ilinde bulunan Assos ve Troya’nın bu zenginliklerini araştıran ve sanat yoluyla temsil etmeyi amaçlayan bir yolculuğa çıkıldı.

Bu yolculukta amaç yürüme eyleminin kendisiydi. Performans için sadece Homeros ya da Aristo değil, doğaya ve oradaki köylerde yaşayan insanlara da yoğunlaşıldı. İnsanlar her şeyden önce tarihin “ifadesidir”; bir coğrafyanın ya da ülkenin başından geçen şeylerin etkilerini kendilerinde taşırlar, hatta denebilir ki insanlar yaşayan tarihtir ve dolayısıyla bu performans projesinin de odağında insan vardır.

Troya’ya kadar olan bu performans yürüyüşü boyunca ortaya çıkan performans fikirleri geliştirildi ve uygulandı. Katılımcılar farklı performans konsantrasyonu egzersizleri yoluyla, performans sanatının temel bileşeni olan, bedenin eylemiyle mekanda yaratılan etkiyi deneyimleme şansı buldu: Performans sanatı harekete geçen mekandır.

Katılımcılar performans egzersizlerinin yanı sıra çizim yaptılar, okudular, yazdılar, düşündüler, köylülerle iletişim kurdular, doğa ile baş başa zaman geçirdiler, Aristo, Homeros, İlyada, Troya, sanat, mitoloji ve felsefe üzerine konuştular.

Yolculuğun sonunda, tüm katılımcıların bu deneyimden derledikleri izlenimler, Troya’nın Antik limanında, Akhileus Tümülüs’ün eteklerinde gerçekleştirilen, yaklaşık 3 saatlik kolektif bir performansta bir araya getirildi.