Kadın ve Göç

01 Ocak 2013 30 Mayıs 2015

“Kadın ve Göç” Çağdaş bir Yolculuk: Göçmen Kadınların Hafızası ve Geleceği
Dynamo Theatre Marsilya / FR
Revue Hommes et Migrations Paris / FR
Les Halles de Schaerbeek Brüksel / BE
CABININ (Çanakkale Bienali İnisiyatifi) Çanakkale / TR
Çanakkale Belediyesi Çanakkale / TR
Troya Genç Çevre Derneği Çanakkale / TR
CLOPOT Suceava /RO
Avrupa Komisyonu desteğiyle, 4 ülkeden kurumların işbirliğiyle hayata geçirilen “Kadın ve Göç” temalı proje iki alana odaklanıyordu:

1. Sanatçılar, görsel ve sahne sanatları alanından uzmanlar, göçmen kadın hakları alanında çalışan dernekler ve aktivistler, eğitim uzmanları, sosyolog ve şehir plancılar, göçmen kadınların durumuyla ilgili olarak özelde gençler, genelde kamuoyunda bilinç ve konuya hassasiyeti artırmak için disiplinlerarası faaliyetler yürüttüler. Proje ortağı 4 ülkede, kuşaklar arası karşılaşmaları odağına alan yaratıcı ve katılımcı çoklu disiplinde atölyeler düzenlendi. Bir çok etaptan oluşan bu atölyelerin sonucunda üretilen görsel işitsel çalışmalar, proje sonunda düzenlenen sonuç etkinliklerinde kamusal alanlarda yerleştirmeler biçiminde sergilendi.

2. Fransa, Türkiye, Romanya ve Belçika’dan sosyal bilim ve şehircilik alanında çalışan uzman ve araştırmacılar, göçmen kadınların kamusal alandaki görünürlüğü üzerine araştırmalar yürütecekleri bir iletişim ağı oluşturdular. Düzenlenen yuvarlak masa toplantıları ve seminerlerde bir araya gelerek, geçmen kadınların durumları arasındaki benzerlikler, onları görünür kılma yolları ve yaşadıkları çevreye uyum sağlamalarının sağlanması üzerine analizler yaptılar. “Göçmen kadınların kamusal alandaki görünürlüğünün sosyolojisi” konusu, “İnsanlar ve Göçler” dergisi yazı işleri müdürü Marie Poinsot tarafından, “Geçmen Kadınlar ve Şehircilik” konusu ise Çanakkale’den mimar İsmail Eren tarafından yönetildi.

ÇANAKKALE MERKEZLİ FAALİYETLER:
1-6 Eylül 2013, Proje ortaklarıyla ilk hazırlık toplantısı
7 Eylül 2013, Proje’nin Çanakkale Lansmanı
9 Aralık 2013, GİT GİDEBİLDİĞİN YERE Tiyatro Gösterisi
8-29 Aralık 2013, Mathias Depardon Fotoğraf Sergisi
21-21 Aralık 2013, Kadın ve Göç Açılış Semineri

MARİE POİNSOT YÖNETİMİNDE VE “HOMMES ET MIGRATIONS” DERGİSİ İŞBİRLİĞİYLE

Konuşmacılar: Marie Poinsot, Hommes et Migrations Dergisi yazı işleri müdürü; Feyza Ak Akyol, sosyolog, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul; Ismail Erten, şehir plancı-mimar, Çanakkale; Hasan Turhanlı, sosyolog, Çanakkale; Leyla Yavuz, Çanakkale Kent Konseyi Mülteci ve Sığınmacılar Çalışma Grubu temsilcisi

Aralık 2013 – Haziran 2014, Sanat Atölyeleri
Çanakkale’de – Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ve üniversiteli gençlerle atölyeler

İki yazar, bir video sanatçısı ve bir görsel sanatçıdan oluşan dört kişi, 12 lise ve üniversite öğrencisi, bir hafta süreyle yedi göçmen kadınla (2 Afgan, 2 Iraklı, 1 İranlı, 1 Kürt, 1 İngiliz) bir araya gelerek onların hayat hikayelerini derlediler. Çanakkale projenin diğer şehirlerinden farklı bir konuma sahip: Doğrudan göçün etkisi altında olmayan fakat deniz yoluyla yaşanan kaçak geçişlere çok yakın olan bir şehir. Dolayısıyla gerçekleştirilen atölyeler vesilesiyle gençler vatan, vatansızlık, yolculuk, göç, yol gibi kavramlar üzerine düşündüler ve bu kavramları yansıtacak sanat eserleri oluşturdular.

14-23 Haziran 2014, Sanat Atölyeleri Sonuç Sergisi ve Gösterimler
20-21 Ekim 2014, Sonuç Konferansı: Kadın – Göç – Sanat – Kamusal alan

4.Uluslararası Çanakkale Bienali Kapsamında, MAHAL Sanat ve Erkan Yavuz Sahnesi

Konuşmacılar: Monica Salvan, INALCO (Edebiyat, Dil ve Toplum Enstitüsü), Fransa; Ianup Epureanu, Bucovina Bölgesi, sınır polisi bünyesinde çalışan sosyolog, Romanya; İsmail Erten, mimar ve şehir plancı, Çanakkale, Türkiye; Sedef Ecer, oyun yazarı, senarist, oyuncu, Fransa ve Türkiye; Joëlle Cattino, oyun yönetmeni, Dynamo théâtre Sanat yönetmeni, Fransa; Michel Bellier, oyun yazarı, Fransa; Seyhan Boztepe, sanatçı, Uluslararası Çanakkale Bienali kurucu direktörü, Türkiye; Hasan Turhanlı, sosyolog, Türkiye; Oral Kaya, Troya Genç Çevre Derneği Öaşkanı ve Annesti International Çanakkale temsilcisi, Türkiye

12-13 Mart 2015 – MUCEM – Marsilya, Sonuç Konferansı, Sergiler ve Proje Kapanışı

Proje, Marsilya’da bulunan MUCEM (Akdeniz Medeniyetleri Müzesi)’de gerçekleştirilen sonuç konferansı ve gösterimlerle son buldu.