Can Altay Reçel Çemberi’nde: Murat Meriç iftiharla sunar

Can Altay Reçel Çemberi’nde: Murat Meriç iftiharla sunar
01 Ekim 2022    |    Etkinlikler    |    Performans

Can Altay Reçel Çemberi’nde: Murat Meriç iftiharla sunar

Murat Meriç iftiharla sunar:
“Birlikte çalışabiliyor muyuz?” Kasetten/plaktan “canlı” performans

Müzik dünyası her dem sürprizli birlikteliklere gebe. Bir televizyon ya da radyo programı için yan yana gelen birbirine benzemez sanatçılar, yardım kampanyaları dahilinde buluşanlar, yollarını bir noktada kesiştirenler, “gurbet kervanı” adıyla yollara düşenler ya da en başından itibaren yan yana yürüyenler… Çoklar. Klasik müzikten alaturkaya her alanda böyle bu ama en göz önünde olanlar, daha ziyade pop ve rock camiasındakiler. Bilinenler dışında bilinmeyenler ve gerçekleşmeyen projeler de var. Çoğu insan Çiğdem Talu-Melih Kibar birlikteliğini bilir ya da Attilâ İlhan-Timur Selçuk işbirliğinden haberdardır ama bir dönem Fikret Kızılok’la Ahmed Arif’in birlikte çalıştığı pek bilinmez. Nice “birlikte”lik tarihin tozlu rafları arasında kayboldu, gitti. Şimdi onları ortalığa çıkartma zamanı.

Katılımcılar, bu yıl 8. kez düzenlenen Çanakkale Bienali’nde “Birlikte nasıl çalışırız?” sorusu etrafında dönerek buna cevap arayacaklar. Bu etkinlikte farklı bir yol izleyecek, soruyu tersten soracağız: “Birlikte çalışabiliyor muyuz?” Cevabı ararken, müzik ekseninden uzaklaşmadan, tarihin farklı dilimlerinde karşımıza çıkan örnekler üzerinden ilerleyeceğiz.

Şüphesiz başarıya ulaşmışlar kadar “birlikte”liği yakalayamamış örnekler de var. Bunları görmezden gelmeyeceğiz. Tarihi eşelerken karşımıza çıkan ilk buluşmalardan biri, atışma yapan âşıklar -ki onlarda şaşırtıcı bir “birlikte”lik olduğundan bunu kavga hanesine yazamıyoruz. Sair zamanlarda birbirine demediğini bırakmayanlara da rastlıyoruz. Yan yana yürürken yollarını ters yönlere çevirenler, “diss” atan rapçiler, birlikte çalışmaya başlayan ama bir noktada kanlı bıçaklı olanlar ve daha nicesi, bu çalışma/çalışamama hâline dahil.

Murat Meriç tarafından sunulacak ve yaklaşık bir saat sürecek bu performansta plaklardan kasetlere, CD’lerden mp3’lere uzanan gelişim sürecinde, memleket sınırları içinde ve müzik ekseninde “birlikte” çalışmaya çalışanların hikâyesi anlatılacak ve başlıktaki soruya cevap aranacak. Şarkılı, türkülü, konuşmalı ve bol görüntülü bir dinleti; üstelik içinde saz, caz, hicaz, ne ararsanız var. Müzik dünyasının yıldızlarıyla birlikte, kasetten/plaktan “canlı”.

Sahi, birlikte çalışabiliyor muyuz?