“Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik” sergisi Troya Müzesi’nde

“Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik” sergisi Troya Müzesi’nde
05 Eylül 2021    |    Etkinlikler    |    Sergi

“Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik” sergisi Troya Müzesi’nde

OPET’in 2006 yılından bu yana sürdürdüğü sosyal sorumluluk projesi Tarihe Saygı’nın 15 yıllık hikayesine ışık tutan “Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik!” sergisi, 4 Eylül’de Troya Müzesi’nde açıldı. Sergi ile Gelibolu’da başlayıp 2018’de kadim Troya topraklarında devam eden OPET Tarihe Saygı projesinin öyküsü, Troya Müzesi’nin büyülü atmosferinde ziyaretçilerle buluşuyor. İki ay sürecek sergi, farklı kültürel etkinliklere de sahne olacak.

“OPET Tarihe Saygı Projesi”, topraklarımızın taşıdığı zenginliklerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması hedefiyle hem fiziksel bir yenilenmeyi hem de toplumsal dönüşümü bir arada ele alan, yenilikçi bir sosyal sorumluluk anlayışıyla başlatıldı. Ekonomik, sosyal ve kültürel yönden çok katmanlı bir gelişim için bölge sakinlerini, resmi kurumları ve sivil organizasyonları karar alma süreçlerine dahil edip kültür mirasımız etrafında birleştirerek, işbirliği, paylaşım ve kalkınma odaklı özgün bir model yaşama geçirildi.

OPET Tarihe Saygı Projesi 2006 yılında, kültür mirasımızın çeşitli zenginliklerini barındıran Çanakkale’de, Gelibolu yarımadasında başladı. Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Kocadere, Behramlı, Büyük ve Küçük Anafarta köyleri ile Eceabat ilçesi, 57. Piyade Alayı Şehitliği ile Akbaş Şehitliği proje kapsamında rehabilite edildi. Ayrıca Eceabat’a açık hava müzesi niteliğinde Tarihe Saygı Parkı kazandırıldı.

“2018 Troya Yılı” vesilesiyle OPET “Tarihe Saygı Projesi” Çanakkale’nin Troas bölgesine taşındı. Bir dünya mirası olan Troya’nın kültürel zenginliklerini paylaşarak çoğaltmak amacıyla bölgede yaşayan ve binlerce yıllık kültürel geçmişe sahip “Son Troyalılar”ın köylerine yepyeni bir çehre kazandırıldı.

Troya Milli Parkı içinde bulunan Tevfikiye Köyü arkeolojiyle iç içe geçen tarihinden, Çıplak Köyü ise Troya bölgesinin kültür mirasının zenginliklerinden ilham alarak kurgulanmış konseptlerle yenilendi, değişti ve dönüştü. Köylülerin aktif katılımıyla hayata geçirilen Tevfikiye Arkeo-Köy ve Çıplak Etno-Köy uygulamaları, Ören Yeri ile Müze’nin temsil ettiği değerleri bu toprakların insanlarının kırsal mirasıyla birleştirerek yaygınlaştırmayı, yaşatarak ve paylaşarak zenginleştirmeyi hedefledi. Köylerde hayata geçirilen fiziksel ve sosyal dönüşüm, Troya Müzesi’nin yarattığı güçlü etkiyi duvarların ötesine taşıdı, bölge insanının yaşam kültürü üzerinden Troya’yı bugünle buluşturdu.

Bu toprakları savunmak adına verilmiş iki tarihi mücadeleyi, Çanakkale Savaşları ile Troya Savaşı’nı kültürel birikimlerimiz ışığında ele alan OPET Tarihe Saygı Projesi, tarihi ve kültürel zenginliklerin paylaşarak çoğalacağı bilincini yerleştirmeyi hedefledi.