Sinema Dans Çanakkale – Dans Filmleri Festivali

Sinema Dans Çanakkale – Dans Filmleri Festivali
18 Haziran 2017    |    Etkinlikler    |    Gösterim    |    Performans

Sinema Dans Çanakkale – Dans Filmleri Festivali

2014 yılından bu yana Ankara merkezli olarak gerçekleştirilmekte olan SinemaDans Festivali, 3-5 Mart hafta sonu Mahal Sanat’ta Çanakkalelilerle buluştu.
Festival, dünya sinemasının özel bir türü olan dans filmi hakkında farkındalık yaratmayı ve dans filmlerinin dünyadan seçkin ve güncel örneklerini sanatseverlerle paylaşmayı amaçlıyor. Festival Ankara dışında ilk kez Çanakkale’de hayata geçirildi.

SinemaDansÇanakkale, 3 Mart Cuma günü festivalin onur konuğu Meriҫ Sümen’in katılımıyla ve “Tutku: Meriҫ Sümen” adlı belgesel film gösterimiyle açıldı. Ülkemizin uluslararası üne sahip en önemli bale sanatçılarından olan Meriç Sümen, baleye olan tutkusuna dair deneyimlerini bu özel gecede Çanakkalelilerle paylaştı.

Festivalde iki gün boyunca Hollanda, Almanya, İtalya, Kıbrıs ve Türkiye’den dans film ve videolarının en güncel örnekleri sunuldu. Festivalde kapsamında gösterilen, Tomer Heyman’ın yönettiği ve dünyanın en önemli koreograflarından, GAGA dans türünün yaratıcısı Ohad Naharin’in hayatını ve eserlerini konu alan “Mr. GAGA” belgeseli, izleyiciden büyük ilgi gördü.

Festivalin son gününde Türkiye’den dans filmleri yarışması seçkisi seyirci oylarına sunuldu. Cem Yiğit Üzümoğlu’nun 2016 tarihli “The Falling (Düşüş)” isimli çalışması, Çanakkaleli izleyicilerin oylarıyla en iyi dans filmi seçildi.

Festival süresince Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliğiyle, Mehmet Şafak Türkel yönetiminde gerçekleştirilen dans filmi atölyesinde öğrencilerin ortaya çıkardığı dans videosu ise, festivalin kapanış etkinliği kapsamında ilk kez seyircilerle buluştu. Festivalin kapanışında ülkemizin önemli baletlerinden Murat Özdemir ve kentimizde yaşayan dansçı Esra Yurttut’un sergiledikleri performans, Çanakkalelilere unutulmaz bir deneyim yaşattı.

Festivali düzenleyen yönetmen Mehmet Şafak Türkel ve Goethe Enstitüsü Ankara temsilcisi Sibel Ekmekçioğlu, festivali Çanakkale’ye getirmiş olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, seyircinin yoğun ilgisinden çok etkilendiklerini ve önümüzdeki yıllarda bu etkinliği kapsamını daha da genişleterek yine Çanakkalelilerle buluşturmak istediklerini dile getirdiler.

Ankara Goethe Enstitüsü, Ares Film, İsrail Büyükelçiliği, Cinedans, Tanzrauschene.V. Wuppertal, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve CABININ-MAHAL Sanat işbirliği ile gerçekleşen festivale, bu ay içerisinde kentimize kazandırılacak olan PARION Kitap-Cafe, Çanakkalelileri dansla buluşturan Troia Dans Stüdyosu ile kentimizin önemli eğlence mekanları Jack’n Pub ve Duvar/DuvarDibi ise yerel sponsorlar olarak destek verdi.